NPG Ambulante Jeugdhulp biedt begeleiding en ondersteuning aan kinderen en jongeren (tot 18 jaar) die opgroeien met meervoudige problematiek. Deze omstandigheden hebben vaak een negatieve invloed op hun gedrag, leervermogen, en sociale ontwikkeling, en kunnen leiden tot psychosociale problemen zoals een laag zelfbeeld, faalangst, stress, depressieve gevoelens, agressie, en emotioneel vermijdend gedrag. De Ambulante Jeugdhulp werkt systemisch gericht en probleemoplossend voor het hele gezin. Zo ervaren de jongere en het gezin een positieve verandering met behoud van eigen regie.
Wanneer Systeemtherapie Inzetten bij Jongeren?
Systeemtherapie richt zich op het begrijpen en beïnvloeden van de onderlinge relaties binnen een systeem, zoals een gezin. Bij jongeren is dit vaak een krachtige benadering, omdat zij sterk beïnvloed worden door de mensen om hen heen, zoals ouders, broers, zussen, en soms zelfs school- of sociale netwerken. Het inzetten van systeemtherapie is bijzonder waardevol in de volgende situaties:
1. Problemen binnen de gezinssituatie
• Conflicten tussen gezinsleden: Bijvoorbeeld veelvuldige ruzies tussen ouders en kinderen, of tussen broers en zussen.
• Scheiding of samengestelde gezinnen: Wanneer een gezin te maken krijgt met een scheiding of de integratie van nieuwe gezinsleden, kunnen spanningen of loyaliteitsproblemen ontstaan.
2. Psychische klachten bij de jongere
• Depressie, angst of stress: Psychische klachten van een jongere worden vaak beïnvloed door de gezinsdynamiek.
• Gedragsproblemen: Zoals agressie, ongehoorzaamheid of schoolweigering.
• Verslavingen: Wanneer een jongere worstelt met middelengebruik en de rol van het gezin in het herstel belangrijk is.
3. Systemische oorzaken van problemen
• Communicatieproblemen: Wanneer gezinsleden moeite hebben om gevoelens en behoeften effectief te uiten.
• Intergenerationele patronen: Problemen die voortkomen uit patronen die al generaties lang aanwezig zijn in een gezin.
4. Bij ingrijpende gebeurtenissen
• Trauma: Zoals verlies van een gezinslid, huiselijk geweld of een plotselinge verhuizing.
• Chronische ziekte: Wanneer een jongere of een gezinslid te maken heeft met een chronische ziekte of handicap.
5. Preventieve doeleinden
• Versterken van relaties: Ook zonder grote problemen kan systeemtherapie ingezet worden om de gezinsbanden te versterken.
• Voorbereiding op verandering: Bijvoorbeeld bij een aankomende verhuizing, gezinsuitbreiding of andere veranderingen die impact hebben op het gezin.
Voordelen van Systeemtherapie
• Holistische aanpak: Het gaat niet alleen om de jongere, maar om de interacties binnen het systeem.
• Betrokkenheid van het hele gezin: Dit kan helpen om problemen sneller op te lossen en terugval te voorkomen.
• Praktische inzichten: Gezinnen leren vaardigheden die ze in de toekomst kunnen toepassen.
Systeemtherapie kan worden ingezet in samenwerking met andere vormen van therapie, zoals individuele therapie of cognitieve gedragstherapie, om zo een op maat gemaakte aanpak te bieden. Het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van de jongere en het gezin om te bepalen of systeemtherapie de juiste keuze is.
Specialisme KOPP/KOV jongeren
KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische of Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Het kan gaan om één of beide ouders. De problemen van de ouder(s) kan ook gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Bij veel KOPP/KOV-kinderen worden vaak geen signalen gezien. Dat betekent niet dat er geen verhoogd risico kan zijn op problemen. Uit gesprekken met KOPP/KOV-kinderen is gebleken dat de omgeving niets in de gaten heeft gehad, maar dat het kind zelf wel problemen ervaren heeft. Het kind groeit op met meer stress, angst en onzekerheid. Tijdens de begeleiding wordt er samen met kind en ouders uitleg gegeven aan het kind over de aandoening en wat er met papa of mama aan de hand is, erkenning voor de zorgen en wat goed gaat, draagkracht versus draaglast, beschermende factoren en het sociaal netwerk van het kind inventariseren. Ondersteunende maatregelen bij opvoeden in de moeilijke dagen.
Uit onderzoek blijkt dat het risico voor het ontwikkelen van psychische klachten bij het kind aanzienlijk verminderd wanneer het kind kennis heeft van de problematiek van de ouder. Kinderen ervaren dat de professionele steun heeft bijgedragen aan een verbeterde omgang met de situatie. Daar heeft psycho - educatie een mooie rol in. Hierdoor leren kinderen beter omgaan met stress, het gedrag van de ouder beter te begrijpen en begrijpen dat het niet door hun komt. De grote winst van deze gesprekken is dat hiermee het vermogen vergroot wordt om zelf hulp te zoeken en een gezond sociaal netwerk rondom het gezin te bouwen.
De zorg die NPG jeugdwerk biedt is zeer geschikt als aanvullende ondersteuning bij jeugdzorg instellingen of voor broertjes en zusjes uit een KOPP-KOV gezin.